Що потрібно знати про нідерландські делікатеси: репортаж з устричної ферми

3 січня 2020, 03:21
Саме в Нідерландах вирощують унікальний сорт устриць – трикутні пласкі

Нідерландські устриці – делікатес, відомий на весь світ. Їх вирощують у водах Північного моря в провінції Зеландія. Там працює понад трьохсот устричних ферм. І тільки там розводять особливий сорт – трикутні пласкі. Їх бачила кореспондентка новин "Сьогодні" в Європі. Вона побувала на одному з місцевих господарств.

Це маленьке рибальське село Ерсек, відоме на всю Європу. Його називають гастрономічною столицею Нідерландів. Тут вирощують і продають найсмачніші устриці. Щорічно за цим делікатесом сюди приїжджає понад мільйон туристів.

Реклама

Понад сто років сім'я Жана Дога займається цим ремеслом. Власник проводить для новин "Сьогодні" екскурсію господарством. Розповідає що, молюсків розводять тільки в натуральних умовах, на дні Північного моря.

"Застосовуємо кілька технік. Наприклад, одні вирощуємо на висоті одного метра від дна моря, контейнери перевертаємо щотижня, щоб устриці мали гарну форму. Інший сорт вирощуємо саме на дні, в піску. Бачите, які у них різні мушлі, це – гладкі, а ці – шорсткі", – розповідає Жан Дога, власник устричної ферми.

Щоб виростити одну устрицю потрібно від двох до дев'яти років. Потім її дістають з дна моря і ще на місяць занурюють у спеціальний басейн.

"Коли ми отримуємо устриць, то стукаємо ними одна об одну. Якщо чуємо звук порожнечі, тоді цю раковину викидаємо або повертаємо в море, вона не виросла", – говорить Жан.

Жан пропонує спробувати найпопулярніший сорт – Імперіал. І розповідає, як правильно їсти: спочатку потрібно злити всю рідину з раковини, адже це звичайна морська вода, перевернути устрицю, ще раз злити залишки рідини і тільки тоді смакувати делікатес.

Реклама

"Устриці потрібно кілька секунд пожувати і проковтнути, тоді відчуєте післясмак", – говорить він.

У Нідерландах вирощують кілька десятків сортів устриць, найдорожча коштує 14 євро, це майже 350 гривень.

"Тут я вперше спробував устриць і навчився їх їсти. Найбільш мені підходить гаряче приготування", – зазначає Ульріх Геркхар, турист з Німеччини.

"Це місце порекомендували друзі. Тутешні устриці мають гоструватий присмак, але мені подобається", – ділиться Елвін Улагенс, туристка з Бельгії.

І тільки тут розводять рідкісний сорт трикутних пласких устриць.

"Ось вони. Відрізняються розміром – більші за інших. На смак не так солоні. Ростуть трохи більше двох років. Але клієнти їх не часто замовляють, мало знають про них", – каже Джудіс Крістіанс, працівниця устричної ферми.

Устриць звідси експортують до Японії, Китаю, Малайзії і більшості країн Європи. Зацікавилися і українські ресторатори, зараз ведуть переговори про постачання.

Реклама

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що устриці належать до найсильніших афродизіаків. Ми також розповідали, як приготувати мідії.

Дивіться відео, як правильно вибирати морепродукти: