"Картопля фрі врятована": Єврокомісія мало не заборонила національне блюдо Бельгії

20 липня 2017, 20:15
Європейська комісія планувала заборонити акриламід, який утворюється в результаті смаження м'яса і картоплі

Фото: Pixabay

Європейський Союз погодився змінити правила безпеки для приготування харчових продуктів, тим самим дозволивши Бельгії використовувати подвійне обсмажування для приготування національної страви – картоплі фрі. Про це повідомив міністр агрокультури Бельгії Віллі Борсус.

"Бельгійська картопля фрі врятована! Європа почула Бельгію", – заявив міністр.

Реклама

Європейська комісія постановила, що кафе і ресторани повинні вжити заходів для зниження рівня акриламіду в своїй продукції. За словами Борсуса, в ЄС почули прохання Бельгії і включили її поправки, щоб зберегти технологію виробництва картоплі фрі. У постанові Європейської комісії є пункт, що обмеження на акриламід вводиться відповідно до розміру і типу виробництва.

Читайте також: Ярмарки вихідного дня: де в Києві будуть продавати продукти на вулицях

Про те, що Європейська комісія планувала заборонити акриламід, який утворюється в результаті смаження м'яса і картоплі, повідомлялося 20 червня.

Реклама

У зв'язку з такими планами в Бельгії заявили, що бельгійці не зможуть готувати картоплю фрі, яку, як вважають бельгійці, винайшли у Фландрії ще в XVI столітті. Справа в тому, що вона готується методом подвійного обсмажування. Спочатку картопля обсмажується для м'якості, а потім – при більш високій температурі до утворення хрусткої скоринки.

В Європейській комісії запропонували бланшувати картоплю перед смаженням, щоб не виділявся акриламід, який в ЄК вважають шкідливою речовиною. У Бельгії заявили, що при способі, яку пропонує комісія, не вийде досягти необхідного смаку картоплі.

З проханням не забороняти "національну гастрономічну гордість" звернувся міністр туризму Бельгії Бен Вейтс, направивши лист єврокомісару з охорони здоров'я Вітенісу Андріукайтісу. Він закликав не вживати заходів, які можуть призвести до "непередбачених наслідків" для "гастрономічної спадщини" Бельгії.