Податок на м'ясо міг би врятувати тисячі життів – зарубіжні ЗМІ

12 листопада 2018, 23:09
Згідно з дослідженням, від наслідків захворювань, які фахівці пов'язують з вживанням м'яса, у світі щороку помирають 2,3 млн осіб

Фото: pixabay.com

Якби ковбасні вироби коштували дорожче на 166%, а стейки – на 28%, то щорічно в Німеччині вмирало б на 18 тисяч жителів менше, повідомляє Tageszeitung.

Підвищення податків на м'ясну продукцію і червоне м'ясо, продовжує автор публікації Йост Маурін, "допомогло б державі заощадити 4 млрд доларів на лікуванні пацієнтів з онкологічними захворюваннями, викликаними вживанням м'яса, або на скорочення виробничих потужностей". До такого висновку прийшли автори дослідження під керівництвом Марко Шпрінгманна з Оксфордського університету, результати якого були опубліковані в спеціалізованому виданні Plos One.

Реклама

"Згідно з дослідженням, від наслідків захворювань, які фахівці пов'язують з вживанням м'яса, у світі щороку помирають 2,3 млн осіб. Дві третини смертельних випадків припадає на інсульти, інші пов'язані з патологіями коронарних артерій, діабет другого типу або раком кишечника", – йдеться у статті.

Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно вважає тільки м'ясну продукцію такою, що "викликає онкологічні захворювання", неперероблене м'ясо – яловичину, свинину і баранину – ВООЗ класифікує як "можливо така, що викликає онкологічні захворювання".

"Цілком очевидно, що населення Німеччини вживає в їжу в середньому більше м'яса, ніж рекомендовано фахівцями з харчування. Так, авторитетне Німецьке товариство харчування ось вже багато років радить вживати не більше 300-600 грамів м'яса або м'ясної продукції на тиждень. Німці в середньому поглинають вдвічі більше ", – відзначає журналіст.

Реклама

"Запропоновані вченими додаткові податки можуть сприяти скороченню кількості з'їдених ковбасних виробів на 37%, м'яса – на 3%", – говориться в статті.

Одночасно з цим держава отримає 8 млрд доларів за рахунок податків.

"Наші результати показують, що вживання червоного і переробленого м'яса має свою ціну і позначається не тільки на здоров'я або екології, а й на стані системи охорони здоров'я і економіки в цілому", – зауважує Шпрінгманн.

Реклама

Поки подібні ідеї не знаходять відгуку в уряді, констатує автор публікації. Експерти вже пропонували підвищити податок на м'ясо і молоко до 19% (з 7%), проте міністр сільського господарства Юліа Клекнер (ХДС) цю пропозицію відкинула, пославшись на те, що м'ясо не повинно ставати "продуктом для тих, хто заробляє більше".

Нагадаємо, Україна потрапила в ТОП-3 експортерів курятини в ЄС. Наша країна утримує позиції на європейському ринку, незважаючи на конкуренцію.

Нагадаємо, в Таїланді відвідувачам вегетаріанського ресторану подавали людське м'ясо. Господар закладу вбив і приготував одного зі своїх клієнтів.