Бульбашки шампанського допоможуть вченим створити електростанцію нового покоління

2 січня 2015, 00:21
Японські дослідники за допомогою найпотужнішого в країні комп'ютера змоделювали цей процес і з'ясували, що він підпорядковується теорії Ліфшиця – Селезова

Вчені зайнялися шампанським / Фото: Сергій Ніколаєв

Звіт про дослідження був опублікований в Journal of Chemical Physics, повідомляє "Газета.Ru".

Оствальдівське дозрівання можна спостерігати в процесі відкривання пляшки шампанського: як тільки пробка вилітає з пляшки, тиск всередині неї змінюється, і маленькі бульбашки шампанського спочатку розпадаються на ще більш дрібні, які потім починають притягатися до найбільших, в результаті формуючи великі бульбашки.

Реклама

Японські дослідники за допомогою найпотужнішого в країні комп'ютера змоделювали цей процес і з'ясували, що він підпорядковується теорії Ліфшиця – Селезова (радянських фізиків, які дали математичне пояснення переконденсаціі). Раніше вважалося, що газові бульбашки, що утворюються в рідині, цій теорії не підкоряються.

Фізики стверджують, що генеруючі енергію парові турбіни в своїй роботі також використовують принцип Оствальдівских дозрівань, і розуміння глибинних механізмів цього процесу може допомогти в створенні більш ефективних електростанцій.