З даху – до столу: міське фермерство активно розвивається в Європі

20 жовтня 2019, 04:04
Огірки, перець, помідори і ще з десяток видів салатів вирощують прямо на даху офісного центру

Ферма на даху багатоповерхівки працює в столиці Данії – Копенгагені. Що там вирощують і як це впливає на екологію – з'ясував кореспондент Радіо Свобода.

Огірки, перець, помідори і ще з десяток видів салатів вирощують прямо на даху офісного центру. Це місце змінює уявлення про те, як може виглядати ферма.

Реклама

Щоб розбити тут господарство, в першу чергу знадобилася земля. 110 тонн ґрунту на верх піднімали кранами.

На даху, серед кропу і соняшників – кілька вуликів. Бджоли – невід'ємна частина екосистеми – запилюють квіти і приносять мед.

"Ми зібрали 27 кілограмів меду з одного вулика. Це було в минулому сезоні, в липні" – каже Крістіан Скааруп співвласник міської ферми.

Бджоли – не єдині живі істоти, що живуть на даху. У невеликому сарайчику живуть кролики і кури.

Реклама

Сезон на даху триває півроку – з червня по листопад і вся вирощена продукція йде на продаж.

"Ви платите один раз – на початку сезону. У нас є 40 постійних покупців. Постійні покупці платять 880 крон на сезон, а потім просто приходять раз в тиждень і забирають урожай", – розповідає Лівія Орбан Сват Холланд, співвласниця міської ферми.

На гривні – це близько трьох тисяч. У тижневому наборі – мед, яйця, овочі, салати. Раз на тиждень ферма на даху відкриває двері для всіх бажаючих. Хтось приходить на екскурсію, а хтось – працювати.

Важко повірити, але люди перебирають цибулю, смикають бур'яни і збирають овочі – безкоштовно. Для багатьох датчан – це така форма активного відпочинку.

Реклама

"Знаєте, мені подобається ідея ферми в місті. Це такий спосіб зібрати якомога більше людей разом", – зізнається одна з них.

Деякі з тутешніх волонтерів, такі як Кейлан, переслідують більш глобальні цілі – наприклад збереження навколишнього середовища.

"Я думаю, що максимальне використання міського простору – це одна з ідей збереження навколишнього середовища і ми будемо просувати цю ідею. Це ж круто", – зізнається дівчина.

Для збереження природних ресурсів, город на даху поливають дощовою водою. А вирощені овочі та фрукти на шести сотках сільськогосподарської даху ще й продають у власному кафе.

Між тим, першу в світі плавучу ферму – корівник на воді – запустили в Нідерландах. Її площа становить 900 квадратних метрів, і цього місця досить для життя 32 тварин. Так, система опріснення морської води забезпечує корів питвом, а сонячні батареї дають електрику від енергії сонця. Зокрема, працюють доїльні апарати і навіть щітки для чищення тварин.

А в селі Стрілецький Кут в Чернівецькій області подружжя створило сімейну ферму, на якій вирощує равликів. Тут в теплиці під дерев'яними щитами ростуть тисячі маленьких молюсків. Годують їх листям салату, ріпи і спеціальним кормом.