Симптоми коронавірусу: вчені з'ясували особливість для європейців

18 червня 2020, 13:24
Проблеми з нюхом і смаком вражали людей різної етнічної приналежності вкрай неоднорідно

/ Фото: Getty Images

Американські та польські медики з'ясували, що люди європейського походження приблизно в 3-6 разів частіше страждають від втрати нюху і смаку при розвитку COVID-19, ніж інші жителі Землі. Їх висновки були опубліковані у статті в електронній бібліотеці medRxiv.

"Ці відмінності навряд чи пов'язані з еволюцією самого вірусу, а скоріше викликані генетичними відмінностями між етнічними групами", – пишуть вчені.

Реклама

Медики з США і Польщі під керівництвом Крістофера фон Бартхельда (Christopher von Bartheld), професора університету штату Невада в Рено (США), розкрили істотні етнічні відмінності у впливі SARS-CoV-2 на нервову систему, об'єднавши дані всіх досліджень, чиї автори вивчали втрату смаку та нюху серед носіїв COVID-19.

Аналіз підтвердив, що аносмія і втрата смаку дійсно є найпоширенішими ранніми симптомами коронавірусної інфекції. Приблизно 39% хворих втрачали здатність розпізнавати запахи, а втрата смаку була характерна для 30% з них. Загалом, понад 50% відчували хоча б одну або обидві цих проблеми.

Вчені виявили, що проблеми з нюхом і смаком вражали людей різної етнічної приналежності вкрай неоднаково. Наприклад, люди азіатського походження або вихідці з Африки відносно рідко страждали від цих проблем – вони були характерні лише для 6-15% з них.

Реклама

Читайте також:

З іншого боку, майже половина європейців і американців європейського походження страждала від втрати нюху (43%), і ще 38% з них виявлялися позбавлені здатності розпізнавати смакові відчуття при зараженні коронавірусом. Що цікаво, ці відмінності були менш виражені серед людей, що страждали від найважчих форм COVID-19, ніж серед носіїв легкої форми інфекції.

Як припускають вчені, подібні розбіжності в частоті розвитку аносмія і втрати смаку пов'язані не з тим, які штами SARS-CoV-2 поширюються в різних регіонах світу, а з генетичними особливостями кожної етнічної групи.

Реклама

Зокрема, фон Бартхельд і його колеги вважають, що причиною цього може бути те, що нюхові рецептори європейців виробляють більше молекул ACE2, які вірус використовує для проникнення до клітин. Це, своєб чергою, може пояснити те, чому епідемія COVID-19 поширювалась у країнах Європи і США значно швидше, ніж це відбувалося у Китаї та інших азійських країнах, роблять висновок вчені.

Раніше вчені попередили, що люди, які перехворіли на COVID-19, можуть з високим ступенем ймовірності повторно заразитися коронавірусом.

Згідно з останніми даними Університету Гопкінса, у світі підтверджені 8 349 972 випадки COVID-19, померли 448 962 особи.