Стрибок цін на масло: круасани у Франції можуть різко подорожчати

2 липня 2017, 06:10
Ціна масла у Франції ніколи раніше не досягала такого рівня, і багато невеликих підприємств можуть розоритися

Фото: Pixabay

Вершкове масло у Франції подорожчало майже вдвічі за рік, і французькі видання стурбовані перспективами різкого підвищення цін на круасани в країні, оскільки в їх базовий рецепт входить до 25% масла.

Федерація підприємств хлібобулочної промисловості (FEB) Франції минулого тижня назвала ситуацію "масштабною кризою".

"У квітні минулого року ми платили 2500 євро за тонну (масла – Ред.). Тепер вона коштує 5300 євро. У кращому випадку споживачам доведеться платити більше. В гіршому випадку ми не зможемо закуповувати масло", – заявив представник FEB Матьє Ляббе.

У федерації стверджують, що ціна масла у Франції ніколи раніше не досягала такого рівня. FEB пояснює зростання цін нестачею молока в Європі в цілому і у Франції зокрема, а також високим попитом на молоко і масло по всьому світу.

За даними Le Parisien, випічка в Парижі за останні тижні вже додала в ціні кілька євроцентів, але видання попереджає, що темпи зростання можуть істотно посилитися.

Як пише Le Figaro, більше 30 тис. булочних та кондитерських Франції не зможуть довго працювати в умовах, що склалися, і багато невеликих підприємств можуть розоритися.