Харчуватися тільки простроченим. На цей експеримент зважився американець – власник мережі елітних супермаркетів. Протягом року він споживав продукти, термін придатності яких давно закінчився. Зокрема, яйця, сир, йогурти і навіть консерви. Але якою мірою небезпечно для здоров'я вживати такі продукти? Сміливця розпитала кореспондент новин "Сьогодні" в США.
"Тільки натуральні продукти за ціною "вище середньої" – цей американський супермаркет приваблює переважно заможних споживачів. Скромна покупка: десяток яєць, шматок курятини і овочі для салату обійшлися в 30 доларів, більше 600 гривень. Навіть для жителів США це недешево.
Добірне м'ясо, молоко і свіжі овочі – на полицях красуються тільки такі товари. Але власник мережі цих магазинів уважав за краще інше – прострочене.
"Я ненавиджу марно витрачати ресурси. Тому їв те, що виробники рекомендували викинути. Хотів зрозуміти, що насправді означає дата споживання на пакованні", – ділиться Неш Скотт, власник мережі органічних супермаркетів.
Почав експеримент понад рік тому. Якось із залежаного йогурту в холодильнику приготував смузі. Різниці в смаку не відчув і зацікавився, чи буде так само з іншими продуктами?
"Я вживав масло ще два роки після дати, зазначеної на пакованні. За смаком однаково. Бачите? Ще живий. У мене такий шлунок, що все перетравить", – розповідає експериментатор.
Але в його раціоні не було простроченого молока і м'яса. Ними, каже, легко отруїтися. А ось сир, мед, яйця, крупи і консерви куштував.
"Цей грибний суп буде придатним і через 10 років. Адже в таку банку не потрапить кисень", – показує консерви чоловік.
Чи безпечна прострочена їжа, визначав за виглядом і запахом. Бізнесмен зрозумів: дата, зазначена на пакованні здебільшого неважлива. Особливо для косметичних засобів. Як, наприклад, сіль для ванни.
"Це ж мінерал! Як можна сказати, що він з роками псується? Це однаково, що придумати термін придатності для ламінату", – каже чоловік.
Але результати експерименту не змінять американських законів. Вони диктують прибрати з полиць прострочені товари.
"Все, що я можу зробити, – передати їх до притулків для бездомних", – говорить Неш.
Співпрацюють американські супермаркети і з невеликими магазинчиками. Заздалегідь забирають прострочену їжу. І вже цілком законно продають уполовину дешевше.
Неш Скотт за рік заощадив близько п'яти тисяч доларів. І врятував від смітника кілька тонн продуктів. Які й після терміну, зазначеного на пакованні, перетворювалися на яєчний пиріг або фруктовий смузі.
Раніше сайт "Сьогодні" досліджував, які товари найчастіше продають після закінчення терміну реалізації і як все це контролюють за законодавчими нормами.