Сировари навчилися "задобрювати" сир музикою

17 березня 2019, 08:09
Швейцарські виробники провели експеримент, після якого отримують незвичайні замовлення

Швейцарські сировари в Берні і дослідники місцевого університету мистецтв провели унікальний експеримент і залишили дозрівати сир сорту "Емменталь" під різну музику. Сир визрівав у дерев'яних ящиках з невеликими динаміками з вересня 2018 року. Продукту включали класику, електроніку, хіп-хоп і навіть Led Zeppelin.

В результаті експерименту журі дійшло висновку, що музика істотно впливає на смак сиру. 

Реклама

"Під хіп-хоп "Емменталь" стає солодшим, а музика з високими звуковими частотами робить його більш гострим і пряним. Таких результатів ніхто з нас не чекав", – говорить член кулінарного журі Пітер Краут.

Тепер в Швейцарії точно знають, що не тільки бактерії, ферменти, вологість і температура впливають на остаточний смак сиру. Звукохімія – це ціла наука, яка вивчає вплив звукових хвиль на тверді тіла.

"Знаєте, які у мене є замовлення? Люди дзвонять і питають, чи є сир, який зріє під балканську музику, під блюз, під ACDC. Тому я такі замовлення будуть виконувати – і для ринку, і для науки", – говорить сировар Віт Вамфлер. 

Результат експерименту, який опублікували професійні дегустатори і вчені, припав до душі і місцевим меломанам. Тепер їм залишається тільки формувати плейлісти з мелодій, які повинен цілодобово "слухати" їх улюблений сир під час дозрівання. 

До речі, в Україні активно розвивається приватне сироваріння. Наприклад, на Одещині сім'я сироварів нарощує виробництво. Там виготовляють домашні камамбер, чеддер, гауду, пікаріно, сердолік і ще з десяток інших видів сирів.

Реклама

Також "Сегодня" розповідали про мешканку Херсонщини, яка виробляє екзотичні види сирів у себе вдома