У яловичині з Польщі виявили сальмонелу

22 лютого 2019, 15:00
Деяка кількість зараженого м'яса потрапила також в Словаччину

У яловичині, яка надійшла в країну з Польщі, виявлена ​​сальмонела. Про це офіційний представник Єврокомісії з Чехії Анка Падурару поінформувала ЄК.

"Ми підтримуємо контакт з владою обох країн з цього питання. Система швидкого оповіщення щодо продовольчої безпеки була повідомлена 20 лютого. Єврокомісія закликає всі держави-члени використовувати цю систему для швидкого обміну інформацією, і ми завжди готові допомогти такому обміну", - сказала прес- секретар.

Реклама

За її словами, це дозволяє швидше знайти причину зараження продуктів і вжити заходів для запобігання подібному зараженню надалі. Тому важливо, щоб система швидкого оповіщення використовувалася коректно.

Представник Єврокомісії також пояснила, що контроль над м'ясним імпортом в Чехію здійснюють національні влади.

"Європейське законодавство передбачає можливість того, щоб держава-член ЄС застосовувала відповідні заходи щодо продовольчих продуктів, які можуть становити ризик для здоров'я. Рішення приймаються по кожному конкретному випадку після оцінки, зробленої компетентними службами", - продовжила Падурару.

Реклама

При цьому вона зазначила, що вжиті заходи повинні бути пропорційними і відповідати виявленому ризику.

Крім того, стало відомо, що деяка кількість зараженого м'яса потрапила також до Словаччини. Звіт про проблему вже відправлено до Польщі. складений план, спрямований на виправлення виявлених порушень. При цьому А.Падурару ухилилася від додаткового питання про ступінь серйозності цих порушень. Вона запропонувала дочекатися офіційної публікації звіту.

Нагадаємо, Державна служба статистики повідомила, що щорічно в Україні скорочується виробництво свинини: в 2018 році було вироблено 200 тис. тонн цього виду м'яса, що на 9,3% менше, ніж в 2017 році. Якщо розглядати це в річному вимірі, грудень 2017 го до грудня минулого року, то виробництво свинини впало на 11,7%.

Реклама

При цьому експерти вважають, що Україна має всі шанси стати світовими лідером з виробництва свинини, адже перед сучасним свинарством стоїть завдання нагодувати зростаюче населення планети, а також заповнити прогалини у виробництві.

У січні експерти анонсували зростання цін на м'ясо: