У США визнали безпеку генномодифікованих продуктів

19 травня 2016, 10:53
Спецкомісія провела глибокий аналіз близько тисячі наукових робіт про ГМ-культури, опитала майже сотню експертів і провела власні дослідження

ГМО-продукти. Фото: 24tv.ua

Біологи і медики США опублікували спільну доповідь про генетично модифіковані сільськогосподарські культури, в якому стверджують, що продукти з подібних рослин не тільки не шкідливі, але і можуть бути більш корисні для організму людини, ніж "оригінали". Про це йдеться в матеріалі, оприлюдненому на сайті видання The New York Times, повідомляє ЛІГА.net.

Спецкомісія провела глибокий аналіз близько тисячі наукових робіт про ГМ-культури, опитала майже сотню експертів і провела власні дослідження. Документ рецензували 26 незалежних експертів. Зібрані за 20 років використання ГМ-культур дані говорять про відсутність глобального ефекту на здоров'я людей і худоби.

Реклама

Медичні показники не показали зростання кількості випадків онкологічних та інших захворювань. Також поширення ГМ-продуктів не вплинуло на частоту виникнення алергій, ожиріння і захворювань нирок.

Зараз в світі використовують два типи рослинних ГМ-культур – резистентні до комах, і стійкі до гербіцидів для бур'янів. За даними доповіді, більше 90% сої, кукурудзи і бавовни, вирощуваних в США, містять модифікований геном. При вирощуванні таких культур використовується набагато менше інсектицидів, їх культивування в цілому обходиться дешевше, а самі вони більш урожайні.

За словами авторів дослідження, нинішні технології значною мірою розмивають різницю між традиційною селекцією рослин і їх генетичною модифікацією. В силу цього комісія рекомендувала перевіряти безпеку всіх нових сортів сільгоспкультур незалежно від способу їх отримання.

Реклама

Також автори доповіді пропонують не відмовлятися від маркування ГМ-продуктів, вважаючи, втім, що це потрібно тільки для інформування покупця, а не з міркувань безпеки.