ВООЗ виступила на підтримку податку на солодощі

12 жовтня 2016, 00:03
Деякі країни вже ввели додатковий податок на солодкі продукти і напої

ВООЗ виступила на підтримку податку на солодощі. Фото: roshen.com

Всесвітня організація охорони здоров'я висловила підтримку країнам, що вводить додатковий "цукровий податок" на солодкі продукти і напої.

Згідно з оприлюдненою новою доповіддю ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% приводить до зниження їх споживання і сприяє переходу населення на здоровіше харчування в цілому, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Реклама

Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я просто виступала з рекомендаціями зменшити споживання цукру, утримуючись при цьому від відкритої підтримки податкових заходів.

Деякі країни, в тому числі Мексика і Угорщина, вже ввели додатковий податок на солодкі продукти і напої.

Наступного року аналогічний "цукровий податок" вводить ПАР – перша серед країн Африки.

Реклама

Зниження споживання так званих вільних цукрів веде до зменшення числа які страждають ожирінням, діабетом і карієсом, вказує ВООЗ.

До вільних цукрів належать моносахариди, такі як глюкоза і фруктоза, а також дисахариди, наприклад, сахароза або столовий цукор, що додаються до харчових продуктів та напоїв виробниками.

Вільні цукри також природним чином утворюються в природних умовах і присутні в меді, сиропах, і концентратах фруктових соків.

Реклама

ВООЗ не вважає небезпечним споживання природних цукрів, якими багаті фрукти, овочі і молоко.

За словами доктора Франческо Бранко, директора департаменту ВООЗ з харчування для здоров'я і розвитку, "з точки зору поживної цінності людям в дієті взагалі не потрібен цукор".

Бранка рекомендує обмежувати споживання цукру таким чином, щоб воно не перевищувало 10% від сумарного добового енергоспоживання, а в ідеалі становило менше 5%.

ВООЗ зазначає, що до "цукрового податку" та інших фінансових заходів слід вдаватися лише в тому разі, "якщо у продуктів і напоїв з підвищеним вмістом цукру є здоровіші ринкові альтернативи".

У доповіді також говориться про те, що субсидування продажів свіжих овочів і фруктів з боку держави і, відповідно, зниження цін на них має позитивний ефект, оскільки люди в результаті включають до свого раціону все більше овочів і фруктів, а їх дієта стає здоровішою.

Експерти ВООЗ вважають, що аналогічні податкові заходи теоретично можуть також бути ефективні для зниження споживання продуктів, що мають високий вміст насичених жирів, трансжирів і солі.