Японія сьогодні: європейці невірно п'ють саке

13 листопада 2019, 23:37
Сакевари навчили кореспондентів "Сьогодні" правильно вживати традиційний японський напій

/ Фото: Сьогодні

Кореспонденти "Сьогодні" продовжують цикл матеріалів "Японія сьогодні" – про сучасне життя дивовижної країни, де сплелися сучасні технології і глибокі східні традиції.

Реклама

Черговий матеріал циклу – про священний японський напій, який, за японським повір'ям, приносить удачу, але яким водночас, на думку японських довгожителів, зловживати не можна.

Це – саке. Рисова настоянка міцністю до 20 градусів. Схильні до ритуалів японці п'ють алкоголь за своїми правилами. І пояснюють – в чому головна помилка європейців, які також люблять саке.

Вони, говорять японці, марно гріють, неправильно подають саке, а вживають пиво – не ритуально.

Реклама

Європейці п'ють саке гарячим, настоюючи на водяній бані. А ось самі японці гріють тільки поганий саке.

Підігріваючи, приховують недоліки напою, каже сакевар з 40-річним стажем. Огуччі-сан завжди п'є саке холодним.

У саке – фруктовий присмак. Хоча фруктів у напої немає. Це не вино і не самогон. Найближчий родич цього напою – пиво. Напої з зерна, і обидва – результат бродіння. Команді "Сьогодні" японець влаштовує екскурсію своєю сакеварнею.

Реклама

У черевиках, в яких відвідувачі ходять вулицею, на завод, де виробляють саке, не пускають. Пропонують перевзутися в чисті капці.

Всередині – вимиті столи та начищені чани, в очікуванні свіжого врожаю рису. До зерен додадуть ферменти та закваску на воді зі священної Фудзіями – гору з сакеварнею з'єднує водопровід.

"Саке у нас – священний напій. Йому понад дві тисячі років, і раніше його варили тільки імператору. Тепер його п'ють всі, і це чудово. Ми віримо, що саке приносить удачу", – каже Огуччі-сан.

У бочках сировина бродить кілька місяців. Чисте саке розливають в пляшки і закупорюють. А з вичавки роблять косметику. У японок цей крем користується популярністю. Кажуть, він прекрасно зволожує шкіру.

Коштує такий крем, на українські гроші, 400 грн. А літрова пляшка саке – 500-2000 грн.

Безкоштовно напій передають храмам, щорічно – солідну партію. Це давня традиція японських сакеварів. Мовляв, тоді бізнес піде вдало.

Посів, жнива або новий рік – без саке в синтоїстському храмі не минає жодне свято. Як і без парафіян, які можуть перебрати із вживанням саке.

"Ми часто помічаємо тих, хто багато випив під час служби. Спочатку вони червоніють, а потім засинають просто у храмі. І ми звикли, і не звертаємо увагу. Головне – не бешкетують, це не в дусі покірних японців", – каже настоятель синтоїстського храму в місті Фудзіномія Сенг Тайша.

П'ють саке маленькими ковтками з крихітних чарок. Ритуал розтягують на години та за раз куштують кілька видів напою. Саке повільно завойовує і західних цінителів алкоголю. Великими партіями його замовляють Сполучені Штати та Франція.

Нагадаємо, що в першому матеріалі "Сьогодні" з циклу "Японія сьогодні" ми розповідали про будинки самураїв, які були побудовані без єдиного цвяха, але витримували тайфуни і землетруси.

У другій частині циклу йшлося про японський громадський транспорт, глянувши на який згадуються кадри з фантастичних фільмів про майбутнє.

У третій частині циклу ми розповіли про те, як в Японії створюють острови зі сміття.

У четвертому матеріалі йшлося про знаменитий на весь світ японський трудоголізм, про те, як можна задрімати на робочому місці – і вже не прокинутися.

У п'ятій частині циклу йшлося про японську їжу. Екзотичні для українців страви продаються в Японії просто на вулиці.

У шостому матеріалі йшлося про секрети японських довгожителів.