Японія сьогодні: як з'їсти рибу фугу і не померти

15 листопада 2019, 01:56
Ліцензію на роботу з фугу дають тим, хто з'їдає на іспиті те, що приготував

/ Фото: Сьогодні

В одному з таких матеріалів ми вже розповідали про те, що екзотичні для українців страви продаються в Японії просто на вулиці.

Реклама

Сьогодні ж йтиметься про отруйну рибу фугу.

З'ївши шматочок цієї риби, можна померти, не встаючи з-за столу, якщо її не очистили від токсинів.

Японська фугу – один з найнебезпечніших делікатесів у світі. Одна риба вбиває близько 50 осіб – настільки сильна отрута.

Реклама

Але саме це тягне тисячі гурманів з усього світу до Японії, де смертельну страву подають в ресторанах.

Кореспонденти "Сьогодні" ризикнули та спробували фугу.

Ця риба, якщо її зловити, надуває пузо і випускає голки, як їжак.

Реклама

Американські рибалки викидають фугу назад в океан і недарма. У світі її вилов і продаж заборонили. Однак не в Японії. Тут нею торгують мало не на кожному рибному ринку.

"У вас є в асортименті фугу?", – запитують "Сьогодні" у одного з продавців.

"На ринку, звичайно, є, але не в мене", – відповідає продавець.

Щоб продавати фугу, потрібна спеціальна ліцензія. Її дають торговцям, які доведуть, що вміють чистити цю рибу.

І багато японців навчилися готувати її цілком безпечно.

Видалені ікру, молочко і печінку кладуть в контейнер, який спалюють. Далі рибу ретельно полощуть. І вже очищену продають в ресторани.

"Її заборонено чистити там, де і готують, – занадто небезпечно. Я її чищу в закритій від всіх кімнаті", – говорить шеф-кухар Ясугі-сан.

Ясугі-сан вміло нарізає сашимі з фугу. Чим тонші шматочки, тим легше пережовується, пояснює шеф-кухар з 45-річним стажем. Згадує, як для кар'єри ризикнув життям. Ліцензію на роботу з фугу дають тим, хто з'їдає все, що приготував на іспиті.

"Відтоді я щодня їм фугу – перевіряю навички. Жартую, насправді я обожнюю цю рибу. Не спробуєте – вважайте, що не були в Японії. Сміливіше!", – говорить шеф-кухар Ясугі-сан.

Стіл елегантно сервірують і подають страву команді "Сьогодні".

У людини, яка їсть фугу вперше, часто тремтять руки. Екстремальне відчуття – не з дешевих. За тарілку сашимі гурмани-авантюристи платять по 90 доларів. Стільки ж коштує смажена фугу.

Навіть невеликого шматочка досить, щоб отруїтися на смерть. Але "Сьогодні" прийшли в один з найкращих ресторанів Токіо. Тут фугу готувати вміють.

Це єдиний з японських делікатесів, який навряд чи куштував імператор. Кажуть, придворні кухарі не ставлять йому на стіл фугу – надто дорожать життям монарха. А протиотрути не існує.

Команда "Сьогодні" з'їла фугу, і почувається чудово. Ймовірно, все ж рибу приготували вірно.

Вчені нещодавно з'ясували, що можна вивести також нетоксичну рибу фугу, якщо її вирощувати на аквафермах. Але японці зустріли новину без ентузіазму. Адже фугу популярна саме завдяки гостроті відчуттів від її поїдання. Така собі гра в гастрономічну рулетку з надвисокими ставками.

Нагадаємо, що в першому матеріалі "Сьогодні" з циклу "Японія сьогодні" ми розповідали про будинки самураїв, які були побудовані без єдиного цвяха, але витримували тайфуни та землетруси.

У другій частині циклу йшлося про японський громадський транспорт, дивлячись на який згадуються кадри з фантастичних фільмів про майбутнє.

У третій частині циклу ми розповіли про те, як в Японії створюють острови зі сміття.

У четвертому матеріалі йшлося про знаменитий на весь світ японський трудоголізм, про те, як можна задрімати на робочому місці – і вже не прокинутися.

У п'ятій частині циклу йшлося про японську їжу. Екзотичні для українців страви продаються в Японії просто на вулиці.

У шостому матеріалі йшлося про секрети японських довгожителів.

У сьомій частині циклу розповідалося про те, як правильно пити традиційний японський напій – саке.