Європейці все частіше вводять в свій раціон комах. У Нідерландах їх вже подають в кафе і барах. А вже через пару років, кажуть експерти, їх можна буде купити в супермаркетах по всій Європі.
Смажені бамбукові черв'яки, шашлик з жука-вусаня, варена оса. Апетитно звучить? На любителя. А живуть такі любителі не в Таїланді або Індонезії, а в невеликому нідерландському містечку Неймеген.
Комахи – невід'ємна складова раціону Евелін Донкерс. Їх вона їсть 2-3 рази в тиждень.
"Мы приготовим пасту и украсим ее червячками с чесночным вкусом. А на десерт у нас насекомые с карамельным вкусом и вкусом мокка", – рассказывает девушка.
Починаємо з заправки до пасти. Ріжемо цибулю, гриби, перець і ... жодних черв'яків. Виявляється, вони вже в макаронах.
"Это обычная паста. Она сделана из муки, яиц, но с добавлением насекомых. Их просто перетерли в муку", – объясняет Эвелин.
Вперше таку їжу Евелін спробувала в університеті. Вивчала технології виробництва продуктів і разом з одногрупниками працювала над створенням енергетичного батончика з комах.
"Я должна была попробовать кузнечика. И это было ужасно. Я смотрела на него и думала, неужели я и правда должна это съесть? Но он оказался не таким уж отвратительным", – говорит девушка.
З тих пір вона почала експериментувати з комахами. Незабаром жучки і черв'яки повністю замінили їй м'ясо.
"Это кузнечики, на вкус они как чипсы. Это самые крупные насекомые и мои самые любимые. Они правда очень хороши", – рассказывает Эвелин Донкерс.
Професор Арнольд Ван Хейс, один з провідних світових фахівців у сфері їстівних комах, впевнений – дієта, якої дотримується Евелін, в найближчому майбутньому стане загальноприйнятою
"У нас нет выбора. Производство мяса создает много проблем — выбросы парниковых газов, загрязнение, резистентность к антибиотикам", – говорит профессор.
Він стверджує, що комахи – відмінне джерело тваринного білка, який за своїми якостями не поступається м'ясу. А в чомусь навіть перевершує його.
"Есть насекомых безопаснее,чем продукты животноводства. Болезнетворные микроорганизмы, которых они могут переносить, безопасны для людей. В то время болезнями скота мы зачастую можем заразиться", – добавляет профессор.
Очевидні переваги комах роблять їх все більш популярними в Нідерландах. Їх стали подавати в кафе і барах, продають в спеціалізованих магазинах.
7 хвилин і паста готова. Евелін прикрашає її моцарелою і борошняними хробаками.
Крім того, карамелізовані личинки непогано поєднувалися і з морозивом. За смаком вони нагадують печиво.
І хоча поки що така їжа виглядає досить незвично, експерти прогнозують – до 2020 року комахи будуть продаватися в звичайних супермаркетах по всьому Євросоюзу. І стануть звичною частиною європейського раціону.
Раніше ми писали, що в майбутньому людей на планеті стане ще більше, а їжі – менше. Тому вчені вже зараз намагаються розробити нові продукти в лабораторіях. Які продукти зможуть нагодувати людство і не нашкодить?