"Залиште піцу на стільці, ми потім заберемо": інтерв'ю з ресторатором з Італії про бізнес під час пандемії

2 квітня 2020, 11:01

Ігор Рець Ігор Рець

Яка ситуація з пандемією в Римі, як працює ресторанний бізнес в умовах карантину, і чому українцям слід неухильно дотримуватися режиму самоізоляції

Андрій Злотко – ресторатор з Риму, має бізнес в Італії та Україні. Через пандемію коронавірусу його бізнес перейшов в онлайн – піца тепер доставляється адресно кур’єрами, заклади закрили для відвідувачів.

Реклама

Сайт "Сьогодні" провів скайп-інтерв’ю з Андрієм про ситуацію з пандемією в Римі, нюанси роботи ресторанного бізнесу в умовах карантину, і про те, чому українцям слід неухильно дотримуватись режиму самоізоляції

- Яка ситуація на сьогодні в Італії, зокрема в Римі?

- Люди сидять по домівках. Спочатку було як в Україні: всім сказали сидіти вдома, а люди пішли гуляти до парків. Сьогодні ж ситуація інша – на вулицях у Римі дуже мало людей. Кожен день як у ранок неділі, якщо читачі колись були в Італії, то зрозуміють.

Поліція перевіряє людей, нашим працівникам видали спеціальні бланки з печатками від піцерії. Поліція їх постійно перевіряє, може зателефонувати, аби переконатись, що людина дійсно працює там, переконується, що працівник дійсно рухається з місця прописки до роботи.

Реклама

Дивно дивитись на Італію, Рим. Ніхто не думав, що ми колись опинемось в таких умовах. Це важливо донести і до України. Через що проблема в Італії? – Коли сказали сидіти вдома, ніхто не хотів цього робити. До того ж, ви знаєте, як італійці вітаються, – обнімаються, цілуються. Ось і догралися. Те саме може бути і у нас в Україні.

- Чи є у Римі складнощі з масками, антисептиками?

- Проблеми з масками та антисептиками у всьому світі є, адже світ не був до цього готовий. Ті, хто раніше не мив руки, зараз миють, а ті, хто мив, – роблять це вдесятеро частіше. Але у нас без масок ніхто не ходить. Є youtube, мої діти зробили у себе на каналі відео "як зробити маску вдома". Якщо дитина може зробити маску, то і ми зможемо.

Але помаленьку маски підвозять. Дехто на них намагається спекулювати, але таких штрафують, До прикладу, нещодавно дехто намагався продавати маски по 20 євро, але їм не дали цього робити.

- В Україні теплішає, і чим більше приходить весна, тим більше людей на вулицях, ходять парками. Що б ви порадили цим людям?

Реклама

- Тут також ходили парками. Спочатку поліція позамотувала там все стрічками, потім встановила паркани, аби люди не перелазили. Потім встановила штрафи. Можливо, в Україні також треба встановити штрафи. Треба якось до людей донести, аби люди сиділи вдома.

Якби весь світ закрився на 2 тижні, всі би посиділи вдома, поспілкувались з рідними, дітьми, дружиною, зробили паузу, потім вийшли і все було б нормально. Адже ми зараз дійшли до того, що всі гоняться за роботою, і так проходить життя.

В Італії підвищили штрафи вдесятеро. Якщо спочатку було 200-500 євро, то зараз 500-5000, а за неодноразове порушення можна отримати і 3 місяці тюрми. Був випадок, людина, яка знала, що заражена коронавірусом, їхала скуплятися, і їй зараз "світить" 12 років тюрми.

Треба діяти жорсткіше, адже люди не розуміють небезпеки. В Україні близько 800 осіб інфіковані коронавірусом, а в Італії три тижні тому було 800, а сьогодні – понад 110 тисяч. Треба дотримуватись правил. Зрозуміло, багато людей відпочивають, відмовляються закривати бізнес. Було багато ресторанів, кафе, які залишились відкритими, але потім вони закрились.

Якщо кажуть – треба залишити лише доставку, треба залишати лише доставку. Якщо кажуть носити маски – треба носити маски. Адже навіть якщо ресторан працює лише на доставку, ми все одно ризикуємо. Наприклад, якщо захворіє хтось з родичів працівників ресторану, це вплине на працівника, всіх, з ким він контактував на роботі.

Реклама

Ми знімали відео, аби люди бачили, що ми працюємо в масках, рукавичках, оброблюємо все.

- Як ваш бізнес трансформувався з появою коронавірусу?

- У нас доставка була і до цього. Але все ж закрили повністю одну з піцерій, куди люди приходили їсти. Довелося призвичаїтись до перчаток, масок. В Україні роблять піцу у рукавичках, а в Італії таке не прийнято, адже піца зародилась як домашня їжа, і її треба робити голими руками, без рукавичок, аби відчувати, наприклад, яке тісто, як воно рухається. Нам довелося звикати працювати в перчатках, витримувати дистанцію між людьми.

Нам треба постійно перевіряти здоров’я працівників, доставку виконувати необхідно завжди в масках. Зараз клієнти часто замовляючи онлайн пишуть: "ми залишимо стілець у коридорі, залиште піцу на ньому і подзвонить у двері, ми потім вийдем і заберем".

В тренді
Лукашенко звільнив власного сина: що відбувається в Білорусі

Це добре, треба витримувати дистанцію.

- В Україні багато людей, які працювали у закладах харчування, сьогодні опинились у неоплачуваній відпустці, це для них проблема, адже немає коштів на життя. Яка ситуація з працівниками цієї сфери в Італії?

- Працівникам, які працювали на бізнес, що закрився через коронавірус, держава сьогодні оплачує 80% доходу. Але тут також будуть звільнення. Мені здається, така ситуація буде по всьому світу. Навіть коли ресторани перезапустяться, люди боятимуться ходити до ресторанів, витримуватимуть дистанцію. Буде криза, до неї треба пристосовуватись.

Наприклад, у нашому ресторані у Львові зовсім мало замовлень, ми мали відкривати ресторан у Києві, але також все завмерло. Потім ще заробимо, але здоров’я – головне, якщо треба чимось жертвувати. Я не думаю, що людям слід чекати на допомогу держави, слід придумувати варіанти, як ще можна заробити.

Я думаю, після цього люди стануть добрішими. Меня здається, це встрепене світ, але ми й багато чого навчимось.

Але все одно буде криза, я думаю, навіть більша, ніж 2008 року. Звільнення будуть дуже великі. Мої знайомі, у яких також є ресторани, кажуть: "як я можу відкритись, адже до мене ніхто не приходитиме". Але, як кажуть – "якщо вже танцюємо – маємо танцювати". Важливо, аби в Україні люди також поставились серйозніше до ситуації.

- У Вас в ресторані працюють українці. Чи переживають вони через ризик втратити роботу?

- Люди працюють на контракті, і є закон, за яким держава компенсуватиме дохід, якщо людина його втратить, по своїх знайомих я не бачу, щоб хтось переживав. Люди відпочивають вдома, "перезапускають розум". Треба знаходити в будь-якій ситуації позитивні моменти.

Звичайно, тим, хто працює без контракту, буде "не весело". Але що поробиш.

- Зараз менше спілкуються, менше виходять на вулиці і сьогодні є думки, що треба звикати, адже таким буде майбутнє навіть після закінчення пандемії. Як ви ставитесь до таких прогнозів?

- На весь час це не залишиться. Завжди після спуску є підйом. Я бачу, люди продовжують спілкуватись: більше спілкуються онлайн, у нас навпроти піцерії кожен день після шостої на балкон люди виносять колонки, вмикають музику, спілкуються.

Люди збираються за вечерею в онлайні, кожен сидить у себе вдома, але всі спілкуються.

- Чи рахували, як змінились обсяги у піцеріях?

- В нашій піцерії, яка в Україні, людей стало значно менше. А в Італії – плюс/мінус так само. Ми очікували, що буде складніше. Зараз закрились ресторани, кав’ярні, люди стали, наприклад, менше пити кави. Якщо раніше італієць випивав каву 5-7 разів на день, то тепер – 2, адже постійно сидить вдома.

Я переживаю, що люди, боячись витрачати, сидітимуть постійно вдома.

- Ви маєте на увазі, що люди через брак коштів, замість того, щоб замовляти піцу, готуватимуть її самі?

- Я би того боявся, не хотілось би, щоб так сталося. Але буде видно, час покаже.

Андрій Злотко про бізнес в Римі в умовах самоізоляції

Всі подробиці в спецтемі Коронавірус

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти