Піца по-науковому: в Італії розповіли ідеальний рецепт

19 грудня 2018 0:09

Секрет в спеціальному температурному режимі і часу приготування

Піца по-науковому! Тепер кожен може зробити це блюдо ідеальним прямо у себе на кухні. Досить скористатися формулою від італійських фізиків. Щоб вивести її, вони відвідали безліч піцерій в Римі. І нарешті вирахували, яким має бути ідеальний корж. Секрет в спеціальному температурному режимі і часу приготування. Так як зробити піцу за всіма правилами науки?

Реклама

За своє життя Олексій Матюшенко зробив більше мільйона піц. Особистий рекорд – 515 в день. А сьогодні готовий показати нам ідеальну. У формулі досконалої піци – сіль, вода і трохи дріжджів. А далі – головний секрет.

"Піца повинна розкочуватися руками – ніякої качалки", – говорить Олексій Матюшенко.

Скалка витіснить з тіста повітря. Тому – нічого зайвого. Тільки майстерність рук. Техніка розтягування тесту від центру до краю зафіксована навіть у списку спадщини ЮНЕСКО.

Про ідеальності традиційної неаполітанської піци свідчать її краю. Точніше – їх скоринка.

Коли в одному кутку горить вогонь на дровах, тепло рівномірно розподіляється в кам'яній печі. Так забезпечується вдале випікання коржа. Це і є головна ідея дослідження італійських вчених. Серед них – виходець з України Андрій Варламов. Саме завдяки йому світ дізнався, як застосувати термодинаміку до піци.

Реклама

За підрахунками італійських фізиків, ідеальна піца випікається при температурі не менше 330 – 400 градусів і не більше, ніж за півтори хвилини.

Немає кам'яній печі вдома? Не біда. Вчені пояснили, як приготувати ідеальну піцу в стандартній духовці! Якщо ви печете свій корж будинку, швидше за все, ваша піца лежить на металевому листі. Теплопровідність металу вище, ніж у цегли в печі.

"Тобто у мене ця піца згорить. При 330 градусах її піч не можна, треба по-іншому", – пояснює винахідник формули ідеальної піци Андрій Варламов.

Однак якщо включити духовку на 230 градусів і випікати три хвилини, результат вчені обіцяють теж ідеальний. Але не тривалий.

"Неаполітанська піца живе 15 хвилин. Тому що через 15-20 хвилин – це абсолютно інше блюдо", – говорить експерт італійської кухні Алла Ошкукова.

Раніше ми ділилися рецептом картопляної піци з грибами, беконом і помідорами. Сайт "Сегодня" також ділився рецептами смачного тіста для піци.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти