Столиця парфумерного мистецтва: у чому секрет троянд

19 травня 2019, 01:28

Травнева троянда – головна прикраса Граса

Нею милуються, додають у парфуми, п'ють і навіть їдять. Троянда - культова рослина невеликого містечка Грас на півдні Франції. Адже саме завдяки троянді Грас став столицею світової парфумерії.

Реклама

На щорічній виставці троянд в Грасі – кущів чи не більше людей. Тисяча квітів – будь-якого сорту і відтінку. І перш за все розбирають запашні сорти.

Цю троянду тут помічають тільки знавці, вона маленька і не примітна. Але дуже цінна – літр олії з неї коштує від п'яти тисяч євро. І кілька її крапель – в легендарному парфумі "Шанель номер 5".

Травнева троянда – головна прикраса Граса. Тут її вирощують і переробляють кілька століть – з тих пір як в місті захотіли позбутися неприємного запаху майстерень з вироблення шкір. Парфумер Ален Гаруссі показує у своїй міні-лабораторії, як олія троянди разом з іншими компонентами перетворюється на вишуканий парфум.

"Наприклад, ми використовуємо цю рожеву олію, жасмин, амбру. Це – як малювання фарбами – може бути і 250, і 10 компонентів", – ділиться він.

Найпопулярніший місцевий майстер ароматів – Жан-Батист Гренуй. Це герой роману і однойменного фільму "Парфумер". Тут йому присвячені цілі музеї.

Реклама

Саме в Грасі німецький драматург Патрік Зюскінд і написав легендарну книгу. Тут знімалися і деякі епізоди стрічки. І любов до троянд в цьому місті – ароматами не обмежується.

Троянду в Грасі використовують в парфумерії, п'ють і навіть їдять. Пелюстки – покривають цукром або варять з них варення.

Перетворювати квіти у вишукані десерти – спадковий бізнес власника кондитерської Фредеріка Фукса.

"Ви можете побачити пелюстки квітів всередині скляної банки. Це намазують на хліб. Або використовують у випічці", – ділиться він.

А ось олія – підходить для шампанського. І навіть – для цукрової вати. Її продають тільки на вихідних. Попит – великий.

Але, не дивлячись на популярність, плантації троянд в Грасі – скорочуються. Середземноморське узбережжя розвивається. А фермери не хочуть збирати квіти за низькою ціною. Таким чином парфумерна столиця світу вже має закордонні поля в Іспанії, Туреччині та Марокко.

Реклама

Раніше ми писали про те, як приготувати зацукровані пелюстки троянд. Покроковим рецептом поділився ведучий телеканалу "Україна" Сергій Лівадний.

Також ми розповідали, як приготувати варення з рожевих пелюсток.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти