Звіт про дослідження був опублікований в Journal of Chemical Physics, повідомляє "Газета.Ru".
Оствальдівське дозрівання можна спостерігати в процесі відкривання пляшки шампанського: як тільки пробка вилітає з пляшки, тиск всередині неї змінюється, і маленькі бульбашки шампанського спочатку розпадаються на ще більш дрібні, які потім починають притягатися до найбільших, в результаті формуючи великі бульбашки.
Японські дослідники за допомогою найпотужнішого в країні комп'ютера змоделювали цей процес і з'ясували, що він підпорядковується теорії Ліфшиця – Селезова (радянських фізиків, які дали математичне пояснення переконденсаціі). Раніше вважалося, що газові бульбашки, що утворюються в рідині, цій теорії не підкоряються.
Фізики стверджують, що генеруючі енергію парові турбіни в своїй роботі також використовують принцип Оствальдівских дозрівань, і розуміння глибинних механізмів цього процесу може допомогти в створенні більш ефективних електростанцій.