Втрата нюху і смаку є одним із симптомів у осіб, які перенесли зараження коронавірусом, яке може зберігатися протягом декількох місяців. Про це повідомила газета The Wall Street Journa з посиланням на європейське дослідження з оториноларингології. У ньому взяли участь 417 пацієнтів, які пережили захворювання коронавірусом в м'якій або в помірній формі.
У 88% з них відзначені порушення сприйняття смаку, а у 86% – нюху. Більшість пацієнтів зазначили, що не могли відчувати запахів і смаку навіть після того, як пройшли інші симптоми захворювання. Принаймні у кожного четвертого з учасників дослідженні ці відчуття повернулися приблизно через два тижні після одужання.
Згідно з однією з теорій, висунутих дослідниками, рецептори, що відповідають за нюх, відключаються для того, щоб не допустити поширення коронавірусу. "Можливо, що це реакція організму на вірус, – заявив заступник директора Монеллівського центру вивчення хімізму нюхових рецепторів Даніелла Рід. – Якби цей процес не спрацьовував, то хвороба, можливо, протікала б важче".
Також порушення сприйняття смаку і запахів можуть бути пов'язані як з віковими змінами в організмі, так і з гострими респіраторними захворюваннями. Посилаючись на дані Національного інституту вивчення глухоти та інших захворювань, що викликають порушення комунікацій, газета повідомила, що принаймні чверть американців віком 40 років стикалися з ситуацією, коли у них виникали проблеми зі сприйняттям запахів, і у кожного п'ятого виникали порушення смакового сприйняття.
Раніше повідомлялося, що вчені розробили програму щодо ранньої діагностики COVID-19.