Технології виготовлення абхазької і мегрельської (грузинської) аджики надано статус пам'ятника нематеріальної культурної спадщини, йдеться у повідомленні, опублікованому в п'ятницю на сайті "Законодавчого вісника Грузії".
"Присвоїти статус пам'ятника нематеріальної культурної спадщини елементу нематеріальної культурної спадщини – "Технології виготовлення" абхазької солі – апірпіл-Джік" і мегрельської аджики", – йдеться у розпорядженні директора Національного агентства з охорони культурної спадщини Грузії Ніколоза Антідзе.
Службі інформаційних систем Національного агентства доручено відобразити дані об'єкта в державному реєстрі пам'яток Грузії.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Виходячи з того, що перець був завезений до Грузії з Європи в XV столітті, експерти припускають, що поява абхазької аджики пов'язана саме з цим періодом.
Аджику використовували не тільки в кулінарії, але і в лікувальних цілях. Зокрема, з метою превенції захворювань шлунково-кишкового тракту. Колхидська низина складалася з болотної території, і була велика небезпека поширення малярії, з чим місцеве населення боролося саме за допомогою використання гострого перцю.
Аджика – абхазька і грузинська гостра приправа у вигляді пастоподібної маси, до складу якої входять перетерті (традиційно – на камені) червоний перець, коріандр, пажитник блакитний (уцхо-сунелі) та інші пряні трави (свіжі або сушені), часник, з додаванням невеликої кількості кухонної солі.
Раніше статус нематеріального пам'ятника культури в Грузії було присвоєно грузинському застіллю, багатовіковій традиційній технології витримування вина в глиняній посудині – квеврі, культурі грузинської пшениці, грузинському народному медичному знанню і традиціям його застосування, а також всім трьом видам грузинської писемності та грузинської боротьби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Національне агентство з охорони культурної спадщини Грузії функціонує в країні відповідно до конвенції ЮНЕСКО 2003 року про національну охорону нематеріальної культурної спадщини. Яка приєдналася до конвенції з 2008 року, агентство покликане реєструвати і зберігати, досліджувати і популяризувати зразки нематеріальної культури Грузії.
Тим часом, минулого року визнання ЮНЕСКО отримало мистецтво Піццайолло в Неаполі. Тепер воно входить до списку Всесвітньої нематеріальної спадщини.
А перший заступник голови комітету Держдуми з регламенту й організації роботи Олександр Курдюмов запропонував внести російські пельмені до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.