Передача коронавірусу SARS-CoV-2 з їжею є міфом, стверджує доцент американського Університету Огайо Санджа Іліч.
Як повідомляє MedicalXpress, за словами Іліча, ані Центру з контролю та профілактики захворювань США, ані Управлінню із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів, ані Міністерству сільського господарства невідомо про жоден випадок передачі вірусу з продуктами харчування або їх пакованням.
"Коронавірус не є шлунково-кишковим захворюванням, і ним не можна заразитися, вживаючи забруднену їжу. Він не може розмножуватися на їжі. Як і будь-якому вірусу, для розмноження йому потрібна клітина-хазяїн", – зазначає вчений.
Водночас від визнав, що інфекція може якийсь час лишатися на поверхнях. У зв'язку із цим Санджа Іліч рекомендує кожен раз обробляти кухонну поверхню перед приготуванням їжі – спочатку мильним розчином, а потім вже дезінфекційним засобом. Відбілювач при цьому він використовувати не радить, зважаючи на його токсичність.
Як запобіжні заходи експерт радить ретельно мити руки з милом перед приготуванням, поданням або прийомом їжі, а також після обробки сирого м'яса та яєць. А також охолоджувати куплені продукти, мити під струменем води свіжі овочі й завжди очищати різальні поверхні, тарілки та посуд після обробки сирих продуктів.
Нагадаємо, раніше французькі вчені спростували, що коронавірус передається людині від домашніх тварин.