Наші кореспонденти продовжують цикл матеріалів "Японія сьогодні" – про сучасне життя дивовижної країни, де сплелися сучасні технології і глибокі східні традиції.
У першому матеріалі "Сьогодні" розповідали про будинки самураїв, які були побудовані без єдиного цвяха, і витримували тайфуни і землетруси .
У другій частині циклу йшлося про японський громадський транспорт, при погляді на який згадуються кадри з фантастичних фільмів про майбутнє.
У третій частині циклу ми розповіли про те, як у Японії роблять острови зі сміття.
У четвертому матеріалі йшлося про знаменитий на весь світ японський трудоголізм, про те, як можна задрімати на робочому місці – і вже не прокинутися.
Сьогодні йтиметься про японську їжу.
Спеціальні кореспонденти "Сьогодні" спробували майже всі делікатеси Японії.
Смажений тунець, шашлик з восьминогів, ікра минтая в соєвому соусі. На одній з вулиць за лічені хвилини готують вишукані делікатеси.
Тут кореспонденти "Сьогодні" спробували, приміром, морського їжака – страва виявилася дуже смачною.
"Вдома у Польщі я завжди думав, що суші – не моя страва. Але в Токіо вони неймовірні!", – каже турист із Польщі, якого "Сьогодні" зустріли в Токіо.
Японською екзотикою тут щодня ласують десятки тисяч туристів.
Щоб спробувати японського тунця, нам довелося відстояти довгу чергу.
"Порадьте нам страву, популярну серед місцевих", – звертаються "Сьогодні" до продавця. "Візьміть це сашимі. Воно – зі спинки тунця, смак – дуже насичений", – каже продавець.
В Японії не їдять виделками, тому з приборів – тільки палички. Риба виявилася досить жирною. До того ж дорогою. Кілька шматочків, у переведенні на українські гроші, коштують майже 600 грн.
У 120 гривень обійдеться порція японського омлету "тамаго-які". Його готують з яєць, соєвого соусу і оцту. Команді "Сьогодні" довіряють засмажити страву самостійно.
Після цього "тамаго-які" нам пакують, щоб ми забрали їжу з собою.
Їжа в ресторані, на подив, коштує дешевше, ніж вулична їжа. Щедрий обід з морепродуктами обійшовся в 250 грн. І це в елітному закладі з видом на озеро Танукі і гору Фудзіяму.
Що, як і з чим їсти – показує Ватанабе-сан, він живе неподалік і сьогодні стає нашим провідником у захоплюючий світ місцевої кухні. Гречана локшина "соба", рис, місо-суп, гриби шиітаке, ікра і риба шірасу, яка на смак схожа на оселедець.
В японській кухні мінімум м'яса, молока і булочок. І багато свіжих овочів і морепродуктів, багатих на вітаміни.