Нею милуються, додають у парфуми, п'ють і навіть їдять. Троянда - культова рослина невеликого містечка Грас на півдні Франції. Адже саме завдяки троянді Грас став столицею світової парфумерії.
На щорічній виставці троянд в Грасі – кущів чи не більше людей. Тисяча квітів – будь-якого сорту і відтінку. І перш за все розбирають запашні сорти.
Цю троянду тут помічають тільки знавці, вона маленька і не примітна. Але дуже цінна – літр олії з неї коштує від п'яти тисяч євро. І кілька її крапель – в легендарному парфумі "Шанель номер 5".
Травнева троянда – головна прикраса Граса. Тут її вирощують і переробляють кілька століть – з тих пір як в місті захотіли позбутися неприємного запаху майстерень з вироблення шкір. Парфумер Ален Гаруссі показує у своїй міні-лабораторії, як олія троянди разом з іншими компонентами перетворюється на вишуканий парфум.
"Наприклад, ми використовуємо цю рожеву олію, жасмин, амбру. Це – як малювання фарбами – може бути і 250, і 10 компонентів", – ділиться він.
Найпопулярніший місцевий майстер ароматів – Жан-Батист Гренуй. Це герой роману і однойменного фільму "Парфумер". Тут йому присвячені цілі музеї.
Саме в Грасі німецький драматург Патрік Зюскінд і написав легендарну книгу. Тут знімалися і деякі епізоди стрічки. І любов до троянд в цьому місті – ароматами не обмежується.
Троянду в Грасі використовують в парфумерії, п'ють і навіть їдять. Пелюстки – покривають цукром або варять з них варення.
Перетворювати квіти у вишукані десерти – спадковий бізнес власника кондитерської Фредеріка Фукса.
"Ви можете побачити пелюстки квітів всередині скляної банки. Це намазують на хліб. Або використовують у випічці", – ділиться він.
А ось олія – підходить для шампанського. І навіть – для цукрової вати. Її продають тільки на вихідних. Попит – великий.
Але, не дивлячись на популярність, плантації троянд в Грасі – скорочуються. Середземноморське узбережжя розвивається. А фермери не хочуть збирати квіти за низькою ціною. Таким чином парфумерна столиця світу вже має закордонні поля в Іспанії, Туреччині та Марокко.
Раніше ми писали про те, як приготувати зацукровані пелюстки троянд. Покроковим рецептом поділився ведучий телеканалу "Україна" Сергій Лівадний.
Також ми розповідали, як приготувати варення з рожевих пелюсток.