Французи можуть залишитися без круасанів. Фото: pixabay.com
У Франції почали бити на сполох – в країні найбільший дефіцит вершкового масла з часів Другої світової війни, а все через зменшення виробництва молока і зростання попиту на масло, а також спору через ціни між виробниками та дистриб'юторами.
У французьких супермаркетах полиці з маслом порожні. На них оголошення із вибаченнями і поясненнями, що продукту не вистачає. Господині і пекарі використовують старі запаси. Як тільки товар на полицях з'являється, його миттєво розбирають.
Круасани, без яких не обходиться практично жоден сніданок у Франції, ростуть в ціні. Кондитери і пекарі стурбовані. Для тіста та кремів вони використовують тільки високоякісне масло. Замінювати його дешевим маргарином не буде ні один професіонал, який себе поважає.
"Якщо так буде тривати і тенденція зростання ціни на масло збережеться, то я також буду змушений підняти ціни на випічку. Попереду святковий сезон, підготовка до Різдва, випічка традиційного Ґалет де Руа – пирога волхвів, який готується з заварного крему і листкового тіста", – розповів французький пекар.
Криза масштабна, кажуть у Федерації підприємств хлібобулочних виробів. Якщо в минулому році за тонну масла вони платили 2500 євро, то зараз вже 5300. Одна з головних причин – суперечка між виробниками та дистриб'юторами.
Раніше президент Франції Еммануель Макрон запросив на обід в Єлисейський палац кращих кухарів своєї країни, виконавши передвиборчу обіцянку про підтримку французької гастрономії.
Як заявляв український політик Олег Ляшко, українські круасани в 100 разів смачніше французьких.