У чому секрет справжньої італійської піци

28 січня 2018, 02:46
Піца, приготовлена за всіма правилами – дійсно особлива. Італійський варіант – ні з чим не сплутати

Фото: pixabay.com

Піца під охороною ЮНЕСКО. Всесвітньовідома італійська страва включили до списку Всесвітньої нематеріальної спадщини. Чим піца, приготована в Італії відрізняється від піци, приготованої в десятках інших країн? Щоб з'ясувати це кореспондент Сьогодні Віра Свердлик вирушила на батьківщину піци – в Італії.

Борошно, вода, дріжджі, оливкова олія – класичні інгредієнти для тіста. Але навіть з такого звичайного набору продуктів можна створити справжній шедевр. Це довели італійці. Їх техніка роботи з тестом – отримала визнання ЮНЕСКО і стала культурною спадщиною людства
.

Професійний піцайола Рафаело каже : майстерно працювати з тестом – це мистецтво і не кожному воно по плечу . Тісто ні в якому разі не можна розгортати качалкою – воно втратить пишність . Його , навпаки , потрібно наситити киснем – а для цього підкинути в повітря .

Реклама

Але справа не тільки в техніці . Приготування піци для італійців – це в першу чергу , історія та культура .


" Ми намагаємося зберегти цю культуру . Є піцайола які готують за старими рецептами . Їх передають з покоління в покоління . Ми готуємо наші піци в дров'яних печах . А секрет ? Звичайно є ! Ми використовуємо тільки свіжі продукти " , – розповідає Рафаело

Піца , приготовлена за всіма правилами – дійсно особлива . Італійський варіант – ні з чим не сплутати .

Тісто – не може бути гумовим , яке ви жуєте із зусиллям . Воно не може бути занадто товстим . Трошки має хрустіти . У с правжній італійській піці – тільки моцарела , томатний соус і пару листочків базиліка . І все.

Але смак – не головний критерій в кулінарному конкурсі ЮНЕСКО . Щоб організація визнала блюдо – потрібно довести його культурну цінність . Країни подають журі цілі дослідження , знімають історичні фільми і захищають своє блюдо перед комісією , як студент – дипломну роботу .
Визнання національної страви – всесвітньою культурною спадщиною не дає нічого крім диплома . Але сам статус стає бонусом в питанні модного нині гастро – туризму . Деякі мандрівники приїжджають в країну тільки заради того , щоб спробувати страви , які охороняються ЮНЕСКО .

Серед таких : азербайджанська долма , вірменський лаваш , корейська капуста . А ось українського борщу чи вареників немає . Їх на конкурс поки не подавали . Але це не заважає нам їх любити і ними пишатися . І – це саме той випадок , коли варто поквапитися . Адже італійці – своєї перемоги чекали 7 років .

Реклама

Раніше ми писали, що кур'єр в ліфті з'їв піцу, яку розвозив.

Також дивіться,як приготувати піцу на хлібі за 5 хвилин.